Opleiden

Inductie

Werkdruk

Op deze website vind je verschillende tools voor het reduceren van werkdruk voor startende leraren. In de tools zijn de vijf OCW-criteria verwerkt die door het ministerie van OCW zijn vastgesteld voor effectieve inductietrajecten (1. Werkdrukvermindering, 2. Enculturatie, 3. Professionele ontwikkeling, 4. Observatie en begeleiding in de klas en 5. Intervisie en gerichte begeleiding, organisatie en borging).

De volgende tools zijn ontwikkeld voor het reduceren van werkdruk: 

1. Checklist startende leraren 
In deze checklist staan enkele stellingen gerelateerd aan werkdruk. Het doel is om inzicht te krijgen in je eigen werkdrukbeleving. 

2. Handleiding: Inzet checklist & infographic voor startende leraren. Deze is bedoeld voor starterscoaches. 
In dit document nemen wij je mee in de wijze waarop je de checklist en infographic voor de startende leraar optimaal in kunt zetten zodat deze bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van leraren. Ook voor de schoolleider is een handleiding geschreven. 

3. Checklist schoolleider 
Deze checklist brengt in kaart waar verbeteringen mogelijk zijn om optimale voorwaarden te creĆ«ren die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid voor starters. Het doel is dat de schoolleider hier meer zicht op krijgt door invullen van deze checklist.   

4. Handleiding: Inzet checklist schoolleider 
In dit document nemen wij je mee in de wijze waarop je de checklist rond het thema werkdruk van startende leraren optimaal in kunt zetten, zodat dit bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van leraren. De checklist biedt een goed inzicht voor de schoolleider/het MT om de juiste koers te bewandelen en de acties jaarlijks in te plannen. 

5. Infographic 
Krachtige ondersteuning voor de startende leraar. In deze infographic ondersteunen wij de startende leraar bij ontwikkelpunten die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid. 

Producten NPO – Inductie APO by Saxion, Lerende Leraren, Stedendriehoek is licensed under CC BY-NC-ND 4.0